Niet zomaar hoofdpijn: Alles wat je moet weten over menstruatie hoofdpijn

Menstruatie hoofdpijn, ook wel bekend als menstruele of hormonale migraine, is een veelvoorkomende klacht onder vrouwen. Deze hoofdpijn treedt op tijdens of rondom de menstruatie en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid en braken. Hoewel de hoofdpijn vaak wordt verward met menstruele migraine, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen.

In deze blog lees je alles wat je moet weten over de oorzaken, symptomen en behandelingen. Of je nu al jaren last hebt van deze klacht of net begint met experimenteren, deze informatie kan helpen bij het vinden van verlichting en het verbeteren van je algehele welzijn.

menstruatie hoofdpijn

Wat is menstruatie hoofdpijn?

Menstruatie hoofdpijn is een type hoofdpijn dat veel voorkomt bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam, voornamelijk een daling van de hoeveelheid oestrogeen.

Er zijn twee soorten: menstruele migraine en menstruatie-gerelateerde hoofdpijn. Bij menstruele migraine begint het op de eerste dag van de menstruatie of maximaal twee dagen ervoor of erna, en verdwijnt deze weer zodra de menstruatie voorbij is. Bij menstruatie-gerelateerde hoofdpijn is er sprake van hoofdpijn die optreedt tijdens de menstruatie, maar ook buiten de menstruatieperiode.

Oorzaken van menstruele migraine

 • Het kan worden veroorzaakt door menstruele of hormonale migraine.
 • Als de hoofdpijn begint op de eerste dag van de menstruatie of maximaal twee dagen ervoor of erna, spreken we van menstruele migraine.
 • Bij menstruele migraine zijn de klachten vergelijkbaar met gewone migraine, maar heviger en langer. Ook kunnen misselijkheid en braken optreden.
 • De hoofdpijn tijdens de menstruatie ontstaat door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam.

Wat is het verschil tussen menstruele migraine en menstruatie hoofdpijn?

 • De duur: menstruele hoofdpijn duurt meestal korter dan menstruele migraine. De hoofdpijn bij menstruele migraine kan tot wel 72 uur aanhouden, terwijl menstruatie hoofdpijn meestal 2-3 dagen duurt.
 • Hoe heftig is het: menstruele migraine kan ernstiger zijn. Bij menstruele migraine kan de pijn bijvoorbeeld zo hevig zijn dat het dagelijkse activiteiten belemmert, terwijl de pijn bij menstruatie hoofdpijn vaak milder is.
 • Behandeling: omdat de oorzaken van menstruele migraine en menstruatie hoofdpijn verschillen, kunnen de behandelingen ook anders zijn. Zo kan bijvoorbeeld een specifiek medicijn nodig zijn voor menstruele migraine, terwijl bij menstruatie hoofdpijn vaak algemene pijnstillers helpen.
 • Symptomen: naast hoofdpijn kunnen er bij menstruele migraine ook andere symptomen optreden, zoals licht- en geluidgevoeligheid, misselijkheid en braken. Bij menstruatie hoofdpijn zijn deze symptomen vaak afwezig of minder hevig.

Menstruatie hoofdpijn tips

 • Houd een menstruatiedagboek bij: Noteer de dagen waarop je hoofdpijn hebt en de ernst ervan. Dit kan je helpen patronen te herkennen en de hoofdpijn te voorspellen.
 • Vermijd triggerende voedingsmiddelen: Bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne, chocolade, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het ontstaan van hoofdpijn. Vermijd deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk. Lees in deze blog nog 10 andere tips om hoofdpijn te verlichten.
 • Gebruik een migraine masker: Een migraine masker kan helpen om de pijn en de spanning in je hoofd te verminderen. Het werkt door middel van warmte of koude therapie en kan verlichting bieden bij hoofdpijn.
 • Ontspanningsoefeningen: Yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en spanning, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn.
 • Raadpleeg een arts: Als de hoofdpijn ernstig is of regelmatig voorkomt, raadpleeg dan een arts. Zij kunnen de oorzaak vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.
 • Lees in onze andere blogs wat het beste middel natuurlijke middel tegen hoofdpijn is of hoe je migraine kunt verlichten zonder medicijnen.
goed voedingspatroon

Alternatieve therapieën tegen menstruatie hoofdpijn: een natuurlijke oplossing?"

Het gebruik van alternatieve therapieën kan voor sommige vrouwen helpen bij het verlichten van ongesteldheid hoofdpijn. Acupunctuur, massage, yoga en aromatherapie zijn enkele van de meest gebruikte alternatieve behandelingen.

Acupunctuur wordt vaak gebruikt om de doorstroming van energie in het lichaam te verbeteren en pijn te verminderen. Massage kan helpen om spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren. Yoga kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de bloedstroom. Aromatherapie kan ook ontspanning bevorderen en pijn verminderen. Een andere effectieve manier om ongesteldheid hoofdpijn te behandelen is door gebruik te maken van een migraine masker, dat kan helpen om de pijn te verminderen en ontspanning te bevorderen.

alternatieve therapien

Het gebruik van specifieke producten, zoals migraine maskers, als ondersteuning bij de behandeling van menstruatie hoofdpijn.

Specifieke producten, zoals migraine maskers, kunnen een nuttige aanvulling zijn bij de behandeling van de hoofdpijn. Migraine maskers kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het kalmeren van de zenuwen. Deze maskers zijn meestal gevuld met gel en kunnen in de koelkast worden bewaard voor extra verkoeling en ontspanning. Het gebruik van deze producten kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om symptomen van de ongesteldheid hoofdpijn te verlichten.

De rol van voeding en levensstijl bij hoofdpijn tijdens ongesteldheid

Er is steeds meer bewijs dat een gezonde voeding en levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van menstruele hoofdpijn. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne, alcohol en chocolade kan helpen, terwijl het eten van gezonde vetten, groenten en fruit de algehele gezondheid kan bevorderen. Regelmatige lichaamsbeweging en het verminderen van stress kunnen ook bijdragen aan het verminderen van ongesteldheid hoofdpijn. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voor een gepersonaliseerd advies.

Vandaag besteld, is morgen in huis

Zorg direct voor verlichting

Altijd gratis thuis bezorgd

Bij ons betaal je geen verzendkosten.

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen