Wat is migraine?

Migraine is een aanval van hevige hoofdpijn die enkele uren tot enkele dagen kan duren. Vaak zit de hoofdpijn aan één kant van het hoofd en is het kloppend of bonzend. Naast de ernstige hoofdpijn komt ook misselijkheid en braken voor. Dat is meestal omdat iemand tijdens een aanval overgevoelig is voor licht, geluid of geur.

Migraine is een chronische hersenaandoening. Gemiddeld hebben er elke dag zo’n 70 duizend Nederlanders een aanval. Meestal kunnen zij tijdens zo’n aanval niet meer goed functioneren. Wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn, dan kan het een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Migrainemasker.nl biedt mensen een oplossing bieden om de hoofdpijn te verlichten zonder medicijnen. Onze hoofdpijn maskers zijn een natuurlijk middel tegen hoofdpijn.

Wat is migraine

Wat zijn de kenmerken van migraine?

Wat zijn de belangrijke kenmerken van migraine? Migraine hoeft niet perse aan alle kenmerken te voldoen. Herken jij een aantal van onderstaande kenmerken, dan is de kans groot dat je last hebt van migraine. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet:

 • Vaak komt de hoofdpijn in aanvallen
 • De aanvallen hebben een duidelijk begin en einde
 • Over het algemeen zit de hoofdpijn meestal aan één kant van je hoofd, maar het kan ook aan beide kanten zitten.
 • De pijn is hevig, bonzend of kloppend
 • Misselijkheid en/of braken
 • Overgevoelig voor licht, geluid of geur
 • Bij inspanning wordt de pijn erger

Hoe vaak je een migraine aanval krijgt verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon heeft meerdere aanvallen per maand en de andere heeft het een aantal keer per jaar. Wanneer iemand meer dan twee weken last heeft van hoofdpijn, waarvan acht dagen migraine, wordt het ook wel chronische migraine genoemd.

Wat is migraine met aura?

Bij de vraag ‘’Wat is migraine’’ wordt ook vraag de vraag gesteld wat is een aura? Ongeveer 1/3e van de mensen heeft namelijk last van een aura voor of tijdens een migraine aanval. Maar wat is dit precies? Vaak zie je bijvoorbeeld vlekken of lichtflitsen. Ook is het mogelijk dat je last hebt van een doof gevoel of vervelende tintelingen. Meestal beginnen deze klachten vaag, maar worden binnen enkele minuten heviger. Gemiddeld duurt een migraine aura vijftien minuten tot maximaal een uur. Vrijwel direct hierna duikt de hoofdpijn op.

Welke soorten migraine zijn er?

Er zijn verschillende soorten en er is dus niet één vaste vorm. Wij vertellen je de meest voorkomende soorten:

Hormonale oorzaak

Wanneer een vrouw last heeft van migraine tijdens haar menstruatie, dan wordt het hormonale migraine genoemd.

Vestibulaire migraine

 Dit wordt ook wel evenwichtsmigraine genoemd. Bij deze vorm heb je last van duizeligheid en ben je draaierig.

Je ogen

Je kunt bij deze soort last hebben van zwarte vlekken of kleuren voor je ogen. Het kan zijn dat je daarna ook nog last krijgt van hoofdpijn, maar dat hoeft in principe niet. Met ons migraine masker is het mogelijk om je ogen te verduisteren wat bijvoorbeeld bij oogmigraine meer rust en verlichting geeft.

Accompagnee

 Bij deze vorm is er kans dat je last krijgt van verwardheid, spraakstoornis, tintelingen en uitval van het gezichtsvels. Bij deze vorm zijn er drie variaties mogelijk. Eén daarvan is hemiplegische migraine, waar je tijdens een aanval last kunt krijgen van krachtsverlies in de helft van je lichaam. Als tweede is er oftalmoplegische migraine, waarbij één van de oogspieren verlamd kan raken. En tot slot is er basilaire migraine, waar je vaak last hebt van hersen- en/of spraakfuncties.

soorten migraine

Hoe lang duurt migraine gemiddeld?

Gemiddeld duurt het 1 tot 3 dagen voordat de hoofdpijn volledig verdwenen is. Het verschilt per persoon hoe lang een aanval duurt. Wanneer je bezig bent met een inspannende activiteit, dan kan het zijn dat de hoofdpijn langer duurt. Wij adviseren dus om meer rust te houden wanneer je last hebt van hevige hoofdpijn.

Hoe kun je migraine voorkomen?

Manieren om het voorkomen is een veelgestelde vraag bij het onderwerp ‘’Wat is migraine’’. Wij hebben het voor je uitgezocht. Het kan, zoals eerder te lezen was, door verschillende triggers geactiveerd worden. Een gezonde levensstijl zou al goed kunnen helpen om deze triggers te vermijden. MigraineMasker.nl heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Eet regelmatig en gezond. Beperk het gebruik van suiker, vlees en ongezonde vetten.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, met als belangrijkste magnesium en vitamine B.
 • Beperk het drinken van alcohol en cafeïne.
 • Stop met roken.
 • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Dit is voor iedereen ongeveer 7 tot 8 uur per nacht.
 • Beweeg voldoende.
 • Vermijd teveel spanning en stress

Wat kun je zelf doen?

Heb je regelmatig last van migraine of hoofdpijn? Probeer er achter te komen waardoor de aanvallen ontstaan. Een goede manier om dit te doen is bijvoorbeeld door een hoofdpijndagboek bij te houden. Dit klinkt een beetje raar, maar het is voor veel mensen een ontzettend handig hulpmiddel. Begin hierbij dagelijks op te schrijven wanneer de hoofdpijn begin, hoe hevig het is en wat je die dag hebt gegeten, gedronken of wellicht heeft gezorgd voor spanning. Vermoed je na een tijdje dat het bijvoorbeeld komt door bepaald eten? Zorg er dan voor dat je dit in de toekomst vermijdt.

Daarnaast kun je ook gaan starten met ontspanningsoefeningen. Ademhaling is hierbij een ontzettend belangrijk onderdeel. Zoek op het internet of een artikel of video op die je kan helpen bij speciale ademhalingsoefeningen.

Gebruik een migraine masker voor een ontspannend en rustgevend gevoel

Wanneer je last hebt van hoofdpijn, stress of bijvoorbeeld dikke ogen, is een hoofdpijn masker een ontzettend fijn middel om de pijn te verlichten. Met het migraine masker kun je warmte en koude therapie toepassen. Het zal zorgen voor een rustgevend gevoel. Wil je meer te weten komen over migraine maskers? Lees dan verder op onze website of bekijk al onze hoofdpijn maskers in de webshop.

Vandaag besteld, is morgen in huis

En verlicht direct de hoofdpijn.

Altijd gratis thuis bezorgd

Bij ons betaal je geen verzendkosten.

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen